4 mei herdenking

 

Terugblik 4 mei 2022

 

Op 4 mei hebben we een bijzondere herdenking meegemaakt in de Grote Kerk – Huis voor de Stad.

Yvonne Keuls heeft verteld over de dag van de bevrijding, zoals zij die heeft beleefd in de Laan van Meerdervoort op de avond van 4 mei 1945. Veel persoonlijke verhalen passeren daarbij de revue. We luisterden verder naar de burgemeester die speciaal de Roma en Sinti noemde, die uit racistische motieven werden weggevoerd en voor wie er een herinneringsmonument is in de Vondelstraat. Willem Post toonde ons de locatie waar een belangrijke strijd is gestreden door Nederlandse militairen.

Max Douw, Ben van Oosten, het Kelderkoor en de Oekraïense muzikanten Darya Yakovlieva en Victoria Malashok verzorgden de muziek tijdens de bijeenkomst. Scholieren van het Segbroek College en het Sorghvliet Gymnasium maakten gedichten en schilderingen en voerden een gesprek met ouderen. En afgevaardigden van de Stichting Prinsjesdagviering verzorgden tenslotte een vredesritueel.

Onder de tekst vindt u een opname van de bijeenkomst.

 Aankondiging 4 mei herdenking 2022

Grote Kerk – Huis voor Stad ontvangt u graag om gezamenlijk op 4 mei stil te staan bij alle slachtoffers die in de 2e wereldoorlog zijn gevallen in Den Haag. Onze gedachten gaan ook uit naar de mensen die sindsdíen zijn omgekomen en nog steeds omkomen als gevolg van conflicten, onderdrukking en geweld.

U kunt meedoen aan een herdenkingsdialoog en een herdenkingsbijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst wisselen muziek, Haagse oorlogsverhalen, gedichten en reflecties elkaar af. Het programma ziet er als volgt uit:

15:30 uur herdenkingsdialoog

17:30 uur vegetarische maaltijdsoep

18:15 uur herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk

19:15 uur gezamenlijke wandeling naar het Carnegieplein voor de kranslegging

20:00 uur kranslegging en stille herdenking

 

Bekijk hier de 4 mei herdenking van 2022: