Kwetu – bij ons ben je veilig

n de straat die we Westeinde noemen is een pand dat vroeger van boekhandel van Stockum was. Het heeft 10 jaar leeggestaan. Vier heel grote zalen, een wintertuin, bergruimte, 2 keukens, twee etalages en een uitgang naar de straat erachter, voor laden en lossen.

De ruimte is nu de thuisbasis van Stichting Women’s Initiatives Network en de coöperatie Arbre a Palabre. De ruimte draagt de naam Kwetu (Bij Ons), een project dat tot doel heeft een veilige ruimte voor vrouwen in deze buurt te creëren.

Antoinette Mutesa en Marianne Steuer beheren samen het pand onder de naam Kwetu. Kwetu bestaat in feite uit een stichting en een coöperatie. Stichting WIN (Women’s Initiatives Network) is ooit begonnen als een stichting voor de uitvoering van het internationale programma “Vrouwen, Vrede en Veiligheid” van de Verenigde Naties. Met vrouwen in den Haag organiseerden ze verschillende activiteiten en lobby voor inclusieve beleid en zorg voor een veilige plek voor vrouwen, in het bijzonder slachtoffers van seksueel en gendergerelateerd geweld en ook huiselijk geweld in het algemeen. Ze zagen het gebouw en besloten Staedion te bellen.

“He? Dat is toch niks voor ons, wij zijn maar vluchtelingen!”

“Nou, proberen kan toch geen kwaad, je weet nooit”

Er volgde een interessant proces. WIN zorgde voor samenwerking met bedrijven en personen uit hun netwerk, die samen maandelijks geld konden missen voor de huur. De coöperatie van dit netwerk, Arbre a Palabre, zorgde voor een beheersorganisatie, Kwetu, die beheerder werd van het pand en ook aanspreekpunt voor de verhuurder (Staedion). Staedion knapte de ruimtes netjes op en Kwetu hing kleurige schilderijen op, meest van scenes en landschappen in Afrika. In de ruimte met de etalage is een hanger neergezet van Gouts & Couleurs: mooie, unieke tweedehands kleren. Gouts & Couleurs is het bedrijf van Marianne, die zich ook inzet voor het ontwerpen en verkopen van duurzame ambachtelijke mode, en hulp aanbiedt via creatieve activiteiten.

Nu kon het echte werk beginnen. Voor het lobbywerk wordt sinds begin dit jaar iedere maand een bijeenkomst gehouden. Antoinette:

“Het ging zo: we kregen vragen van allerlei instanties en ook van de Universiteit Groningen, om voor hun onderzoek informatie in te winnen bij onze mensen. Toen zijn we naar Groningen gereisd en hebben gepraat. Dat wij zelf ook veel willen weten en documenteren over mensen die bij ons horen, en dat we hun hulp graag accepteren. Maar we willen wel degenen zijn die bepalen welke vraagstelling voor òns relevant is. Pas dan kunnen we met plezier meewerken aan onderzoek”.

Dus bespreken ze nu met geïnteresseerde instanties de doelstellingen van het internationale programma van de Veiligheidsraad – “Vrouwen, Vrede en Veiligheid” – in den Haag. Waarom zijn vrouwen die geweld hebben doorstaan hier nog steeds onveilig? Huwelijkse gevangenschap, problemen met kinderen op school, opgefokte buren die herhaaldelijk de politie bellen. Terwijl de overlast in hun straat door anderen veroorzaakt wordt, worden zij erop aangekeken.

Antoinette en Marianne willen voor het pand de status van buurthuis. Want ze ontvangen er buurtbewoners die daar samen koken, leren spelen met kinderen, en – en passant – hun zorgen en gebrek aan informatie over regelingen met elkaar doorpraten. Er zijn allerlei plannen: verkoop van kleren, doorgeven van speelgoed, kweken van groenten in de wintertuin, opvang van mensen die nog last hebben van een oorlogstrauma en doorverwezen moeten worden met een goed verhaal, promoten van koffie uit Kameroen. Ze leggen het uit met stralende ogen. Want het pand is van hen. Zij betalen. Ze kunnen zelf bedenken wat ze daar doen en hoe ze het doen. En dat geeft energie.

Reden voor ons om Antoinette en Marianne uit te nodigen voor gesprekken over wonen in den Haag op 14 december in de Grote Kerk.

Wil je meer weten? Heb je een verhaal over wonen waarover je op 14 december mee wilt praten? Wil je een blog plaatsen vanuit jouw ervaring op de website? Klik op contact en laat het ons weten via de mail. Wij gaan intussen verder met mensen opzoeken die belangrijke dingen naar voren kunnen brengen. Bel of app ons als je iemand weet! 0642298996. Doe mee alsjeblieft. Verspreid de blogs in je eigen netwerk, op facebook, instagram, twitter, je wijkkrant.