Wonen in de stad doe je samen

Sinds we voorgesteld hebben om in de Grote Kerk in den Haag 4 tenten neer te zetten – ja, binnen dus! – en mensen uit te nodigen om met elkaar te praten over wonen, lijkt iedereen het er al over te hebben.

Wonen: ja, crisis! Ja daklozen! Ja vluchtelingen! Ja pensionados in veel te grote huizen! Ja groepswonen! Ja stagnatie in de bouw! Ja storende impact van wet en regelgeving! Ja witwassen in huizen, wat een schande! Ja, vastgoed instellingen en projectontwikkelaars, alleen maar geldwolven!

We hebben absoluut geen gebrek aan gespierde meningen van kapiteins aan wal. Maar wij heten niet voor niks Huis Voor de Stad. We zijn een programma voor verbinding tussen diverse groepen inwoners in den Haag. Dus we zoeken verbinding, bijvoorbeeld verbinding tussen bewoners en ambtenaren die beslissingen nemen over wonen. Maar ook, waar mogelijk: verbinding tussen projectontwikkelaars, makelaars en bewoners die zich inzetten voor alternatieve woonvormen. En verbinding van mensen in speciale situaties (bewoners van zorginstellingen, mensen die op straat wonen, vluchtelingen zonder documenten) met hen die willen helpen passende ideeën in actie om te zetten.

Het is tijd om op adem te komen. Het is tijd voor een moment van compassie voor alle partijen. Met elkaar te praten zonder het beschuldigende vingertje. Samen nadenken, in dialoog gaan, elkaars inzet en perspectief proberen te begrijpen, de urgentie een concrete plek geven.

We denken dat dat kan in de Grote Kerk, Huis voor de Stad en we gaan jullie uitnodigen. Kom in de tent, kom meepraten. Was wonen niet een universeel mensenrecht? Wat hebben we ervan gemaakt in den Haag? Hoe waarderen we wat goed is? er zijn toch heel veel goede initiatieven? Hoe doorbreken we patstellingen, hoe raken we uit de knoop? In den Haag gaan we elkaar bemoedigen op 14 december.