Openstelling

Openstelling Grote Kerk tijdens Walk of Peace op 25 september

Op 25 september start om 12.30 bij het Vredespaleis de jaarlijkse Walk of Peace.  De route loopt via de Ambassade van Oekraïne aan de Zeestraat naar de Grote Kerk en vervolgens naar het Zuiderpark. In de Grote Kerk bent u die middag welkom voor een kopje koffie of thee, een kleine expositie en/of muziek van het Syrische Orchestre Partout.

Klik hier voor het volledig programma en route van de Walk of Peace. 

 

 

Ruimte voor stilte en compassie tijdens openstelling Grote Kerk

De Grote Kerk is onttrokken aan de eredienst en is nu een openbaar gebouw. Maar een ‘openbaar gebouw’ is niet per se een ‘neutraal gebouw’. Openbaar mag ook kleurrijk en veelkleurig zijn! We willen graag dat er inspiratie blijft uitgaan van het gebouw…, maar wel voor de hele stad: inspiratie voor Vrede en Recht voor alle inwoners van Den Haag.

Wij gaan een ruimte voor stilte en compassie inrichten waar mensen van verschillende levensbeschouwingen en religies welkom zijn. Er komen veel toeristen in de Grote Kerk: de één zal een kaarsje willen aansteken in deze ruimte, de ander zal een gebedsmatje uitrollen en weer een ander neemt plaats op een meditatie-kruk. Ook inwoners van Den Haag zijn van harte welkom.

De maatschappelijke doelstelling van de Grote Kerk – Huis voor de Stad is om ruimte te bieden aan inwoners van Den Haag om elkaar te ontmoeten. Zoals we naast elkaar kunnen leven en wonen, zo kunnen we ook naast elkaar bidden en stil zijn. De ruimte is nog niet klaar, maar in de loop van 2022 hopen we een eind te komen met de inrichting ervan. Als het zover is, kun je tijdens openstellingen met een pasje altijd de ruimte van stilte en compassie bezoeken.

19 maart 2022:

Wereldreis door eigen stad

Dit jaar was er na twee coronajaren weer een Wereldreis door eigen stad. Dat was een feestje! De Wereldreis wordt altijd georganiseerd op een zaterdag in de buurt van 21 maart: de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Dit jaar werd het de 19e maart.

In de Grote Kerk kregen de bezoekers deze dag een rondleiding met als thema: ‘Discriminatie en uitsluiting door de eeuwen heen”. In het hoogkoor was een expositie ingericht met doeken die Rita Reehorst had gemaakt samen met kwetsbare inwoners van Den Haag. Zij schilderden zichzelf in hun kracht en met hun talenten.

Bovendien hebben we een dialoog georganiseerd rond het thema ‘institutioneel racisme’. De Ombudsman in Den Haag, Addie Stehouwer, hield een inleiding, waarna we in groepjes uiteen gingen om met elkaar in gesprek te gaan.

Het was een mooie dag en veel mensen wisten de geopende deuren van de Grote Kerk te passeren: 660 mensen hebben op deze dag het Huis voor de Stad aangedaan en 30 mensen deden mee aan de dialoog over ‘institutioneel racisme’.