4 mei herdenking

Terugblik op 4 mei 2024: Den Haag Herdenkt

Wat een bijzondere dag. Het begon met de dialogen in de middag. Daaruit blijkt hoezeer 'insluipende uitsluiting', hét thema van dit jaar, door iedereen nog steeds wordt beleefd. Iedereen heeft er wel mee te maken gehad: op werk, op school, in de buurt en door vrienden of familie, door negeren of simpelweg pesten. En soms escaleert het. Ook veel oorlogen starten met uitsluiting en de link van persoonlijke verhalen en ervaringen naar gebeurtenissen uit heden en verleden was al snel gemaakt. Wederom bleek hoe belangrijk het is om met elkaar te blijven praten én naar elkaar te luisteren. Na de gesprekken zei iemand treffend: 'ik ben echt voornemens om meer en vaker het positieve in de ander te benoemen.' Dank voor de fantastische begeleiding, Dialoog in Den Haag.

Daarna ging de bijeenkomst van start, met een opening door burgemeester Jan van Zanen die het belang benadrukte van met elkaar verbinden in plaats van elkaar uitsluiten. Er volgden prachtige verhalen van jongeren, mooie kunstwerken en het verhaal van John Dunkelgrün die de nazaten van zijn Italiaanse redder had meegenomen. De video waarin Hanneke Gelderblom-Lankhout haar verhaal vertelde, maakte grote indruk. Door iedereen werd de oorlog in Oekraïne en Gaza benoemd. Want vrede is niet vanzelfsprekend, maar juist uiterst breekbaar én kostbaar.

En dan de muziek! Er was ontroering door de muziek van het Oeral Kozakkenkoor en ensemble Uzory, maar uiteraard ook door Satie's Gnossienne No.1, gespeeld door Elvi Ponsioen, scholier van het Segbroek College, en het gedicht 'Hoop' door Lies Oude Alink, scholier van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet.

Tot slot leidde Ad van der Helm (voorzitter Stichting Prinsjesdagviering) het verbindingsritueel in, waarbij we verbinden bij elkaar zochten door middel van 'verbindingsbandjes' en waar alle aanwezigen aan deelnamen alvorens we richting het Carnegieplein gingen voor de kranslegging en de twee minuten stilte.

Het was een bijzondere, krachtige, ontroerende en hartverwarmende editie van Den Haag Herdenkt. Dank aan iedereen die een rol heeft gespeeld deze middag.
Laten we blijven praten, luisteren, delen.

Fotograaf: Wouter Vellekoop