Programma Huis voor de Stad - Grote Kerk, Den Haag
Nationale Herdenking 15 augustus 1945
Meld je hier aan
Op donderdag 15 augustus 2025 staat Den Haag opnieuw stil bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog inNederlands-Indië/Indonesië en daarmee voor Nederland. In en rond de Grote Kerk - Huis voor de Stad vindt een speciaal programma plaats dat in het teken staat van herdenken, verbinden en vooruitkijken.
Het thema van dit jaar is ‘Oud Zeer', aansluitend op de gelijknamige tentoonstelling die op deze dag officieel zal worden geopend. Het thema nodigt uit tot reflectie, maar confronteert ook. Want de pijn van oorlog, kolonisatie en ontheemding verdwijnt niet met het verstrijken van de tijd, maar blijft voelbaar in families, gemeenschappen en de samenleving als geheel. Soms hard en open, vaker stil en onderhuids.
Programma
12:00 uur: Carillonconcert door stadsbeiaardier Gijsbert Kok (lunch aanwezig tegen betaling)
12:30 uur: Start dialogen rondom thema ‘Oud Zeer’ onder leiding van Dialoog in Den Haag
14:30 uur: Einde dialoogsessies, deuren open voor programma
15:00 uur: Inhoudelijk programma lancering tentoonstelling Oud Zeer met muziek van Massada
16:00 uur: Onthulling tentoonstelling met aansluitend een borrel
Locatie: Grote Kerk, Den Haag
Fotograaf: Andy Tan
Fotograaf: Alex Heuvink
Het thema ‘Oud Zeer’ sluit aan bij de gevoelens en ervaringen die voortleven in (nakomelingen van) oorlogsslachtoffers, repatrianten, veteranen en gemeenschappen uit Nederlands-Indië/Indonesië.
Tijdens de dialogen, georganiseerd in samenwerking met Dialoog in Den Haag, gaan deelnemers in kleine groepen met elkaar in gesprek. Hoe geef je woorden aan oud zeer? Wat wordt er binnen families wel of niet gedeeld over het verleden? Wat betekenen herinneringen, trauma’s of stiltes vandaag de dag in relaties, opvoeding of zelfbeeld?
Deze gesprekken zijn toegankelijk voor iedereen, ongeacht culturele of religieuze achtergrond en ervaring, en bieden ruimte om te luisteren en te delen. Over onzichtbaar verdriet, over hoe geschiedenis doorwerkt in identiteit en over de manieren waarop we erkenning, herstel of verbinding kunnen zoeken. De dialoogsessies worden begeleid door ervaren gespreksleiders.
Let op: voor de dialogen geldt een maximum aantal deelnemers. Bij meer aanmeldingen werken wij met een wachtlijst. Wij zullen deelnemers hiervan persoonlijk op de hoogte brengen.
Oud Zeer is een project van stichting Open mind en SHBSS in samenwerking met een diverse groep Molukkers, (Indische)-Nederlanders, Indo-Afrikanen,Chinezen uit Indonesië (Peranakan) en Papoea’s.
Het project maakt de langdurige impact van oorlog, gedwongen vertrek en ontworteling uit Nederlands-Indië/Indonesië zichtbaar en bespreekbaar. Het laat zien hoe mensen naar een voor velen onbekend land vertrokken en hier vaak op een kille manier werden opgevangen. Deze geschiedenis werkt generaties lang door in families en heeft vandaag de dag betrekking op twee miljoen mensen in Nederland. Toch blijft de intergenerationele overdracht ervan vaak onbesproken. Door middel van krachtige portretten (Andy Tan) met familiecollages (Zefanya Anindjola) en indringende verhalen (Simone Berger-Straakenbroek) brengt het project deze impact onder de aandacht. In de vorm van een reizende multimediale expositie opent Oud Zeer het gesprek over de doorwerking van dit verleden.
Meer over Dialoog in Den Haag: www.dialoogindenhaag.nl
Meer over Stichting Open Mind: www.stichtingopenmind.nl
Meer over Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg: www.shbss.nl
Fotograaf: Alex Heuvink