2023 Herdenking 15 augustus 1945

Herdenking en ontmoeting in de Grote Kerk op 15 augustus

Ieder jaar wordt op 15 augustus stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en worden alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. Ook dit jaar zet de Grote Kerk - Huis voor de Stad haar deuren open voor muziek en dialoog.

Samen met Dialoog in Den Haag organiseren we een dialoog met het thema: ‘Wat herdenkt u?’. Het doel van een dialoog is om ervaringen en emoties met elkaar te delen. Het gaat niet om discussie of om het overreden van elkaar, maar echt om ‘samen delen’. Door verhalen te delen, delen we perspectieven, verwijden we elkaars blik en verrijken we elkaars bewustzijn. We delen verhalen om deze niet verloren te laten gaan en te leren van onze geschiedenis.

Het programma start met een carillonconcert. De componisten Sinta Wullur en Renadi Santoso schreven in 2020 in opdracht van Stichting Tong Tong muziekstukken voor carillon om de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan te herdenken. Sinta Wullur componeerde ‘Suka dan Duka’ (vreugde en pijn) en ‘Karimalan’ (geluk, succes). Renadi Santoso schreef ‘Freedom Bells’. Stadsbeiaardier Gijsbert Kok zal naast deze stukken ook andere Indisch-gerelateerde muziek spelen.

Het programma ziet er als volgt uit:

11:30 uur Deuren open en ontvangst met koffie en thee
12:00 - 12:30 uur Carillonconcert door onze vaste beiaardier Gijsbert Kok
12:00 - 12:45 uur Lunch Sarinandé (tegen betaling)
13:00 uur Welkomstwoord
13:05 uur Spreker Edward Tuheteru
13:30 uur Start dialoog (UITVERKOCHT)
15:30 uur Einde dialoog en eventueel gezamenlijk wandelen naar de Koninklijke Schouwburg voor de voorstelling Archipelago. (Deelnemers aan de dialoog krijgen een vrijkaart voor de voorstelling.

Klik hier om u voor deze bijeenkomst aan te melden.