De onzichtbare kant van wonen

effecten waarvan we ons vaak niet bewust zijn…

Yvonne is in de overgang, net gescheiden en moeder van twee volwassen kinderen. Als zzp’er werkt ze thuis aan de eettafel, haar inkomsten zijn beperkt. Ze is moe, onzeker en ongelukkig.

Vooral ’s avonds voelt ze zich verloren in haar grote, lange woonkamer. Het is een rommelige ruimte met lege plekken als stille getuigen van de scheiding. Ze schaamt zich ervoor en durft niemand binnen te laten. Ontspannen, concentreren op haar werk en opruimen lukt niet goed.

We gaan schuiven met haar spullen. Hierdoor ontstaat een meer besloten voorkamer, een aparte werkplek met een bureau (uit de kamer van een van haar kinderen), een zitje met uitzicht op de tuin waar ze zo naar verlangde en een lege eettafel. ’s Avonds, vanaf haar plekje op de bank, ervaart ze vooral de knusse zithoek en ziet ze de rommel op haar werkplek niet. Dat geeft haar rust en ze voelt zich beschut.

Geïnspireerd door de veranderingen, ruimt ze in de weken daarna flink op, gooit nare herinneringen weg en drukt zo haar eigen stempel op het huis. Ze krijgt er weer zin in, voelt zich sterker en durft weer vrienden voor een etentje uit te nodigen en klanten te ontvangen. Yvonne is blij verrast dat deze simpele oplossingen zo’n groot effect op haar hebben.

Wat we voelen, denken en doen wordt meer beïnvloed door onze fysieke omgeving dan we vaak beseffen. Waar we ook zijn. Altijd. De invloed van de zee als we over het strand wandelen is heel anders dan de drukke omgeving van een supermarkt of wat je ervaart in een kerkgebouw.

Meestal heb je op die omgeving zelf geen invloed. Thuis wel; daar bepaal je wel voor een groot deel wat er gebeurt en hoe het eruit ziet. Die eigen invloed kun je gebruiken om jezelf te helpen. Bijvoorbeeld als je niet lekker in je vel zit, worstelt met veranderingen zoals ouder worden of behoefte hebt aan meer rust en ruimte. Zoals in het geval van Yvonne.

In de ‘woonwereld’ ligt de focus vooral op wat je ziet; mooie spullen, snel wisselende trendy interieurs en luxe droomhuizen: duur en niet duurzaam. Huis en spullen zijn een doel op zich geworden in plaats van een middel om een veilige, gezonde en fijne woonplek te maken. Vaak kun je met kleine ingrepen, beperkte middelen en de spullen die er al zijn een aangename en heilzame thuisomgeving maken waarin je je thuisvoelt.

Thuisvoelen is een basisbehoefte. Het bevordert je gezondheid, fysiek en mentaal. Thuisvoelen gaat over je veilig voelen, een eigen plek hebben waarin je je kunt terugtrekken en vrij voelt om jezelf te zijn. Een essentiële omhulling, als een tweede huid.

Wat zou ik graag willen dat iedereen in deze wereld een Thuis heeft!

Dank je wel, Francisca! Fijn dat je met ons mee wilt denken op de mensenrechtendag van 14 december in de Grote Kerk

Wil je meer weten over deze dag? Heb jij ook een verhaal te vertellen uit jouw ervaring? Wil je komen op 14 december om mee te praten? Klik op contact en laat het ons weten via de mail. Wij gaan intussen verder met mensen opzoeken die belangrijke dingen naar voren kunnen brengen. Iedere week komen we met een nieuw verhaal. Doe mee alsjeblieft. Verspreid de blogs in je eigen netwerk, op facebook, instagram, twitter, je wijkkrant.