Programma ‘Den Haag Herdenkt’ op 4 mei bekend

Voorafgaand aan de twee minuten stilte op zaterdag 4 mei, vindt er in de Grote Kerk van Den Haag ook dit jaar weer een speciale openbare herdenkingsbijeenkomst plaats. Met persoonlijke verhalen van overlevenden van de Tweede Wereldoorlog, bijdragen en voordrachten van Haagse scholieren, muziek van het Oeral Kozakkenkoor en het Oekraïns Orkest Uzory en een verbindend vredesritueel.

Den Haag Herdenkt

Ook de stad Den Haag is zwaar getroffen in de Tweede Wereldoorlog. Ieder stadsdeel heeft zijn eigen geschiedenis; elke bewoner heeft zijn of haar eigen verhalen. Om deze verhalen en elkaar beter te leren kennen, organiseert Huis voor de Stad ook dit jaar een stadsbrede dodenherdenking. Op zaterdag 4 mei is iedereen welkom bij ‘Den Haag Herdenkt’ in de Grote Kerk.

Stilstaan bij kostbare vrijheid

Wietske Verkuyl, programmamanager Huis voor de Stad: “In 2021 hebben we samen met verschillende Haagse organisaties besloten om een oude traditie nieuw leven in te blazen: een jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk, waarbij we met elkaar in gesprek gaan, verhalen en ervaringen delen, oorlogsslachtoffers herdenken en stilstaan bij de kostbaarheid van vrijheid. Sindsdien blijkt elk jaar weer uit de reacties en stijgende bezoekersaantallen hoe belangrijk het is om in deze periode samen te komen. En relevant, helaas, gezien de huidige oorlogssituatie op verschillende plekken in de wereld. We hopen bezoekers deze dag troost en verbinding te kunnen bieden.”

In gesprek over uitsluiting

Voorafgaand aan de herdenkingsbijeenkomst organiseert Dialoog in Den Haag van 15:00 tot 17:00 uur een dialoog rondom het thema ‘Insluipende uitsluiting’. De Tweede Wereldoorlog kenmerkte zich door vooropgezette grootschalige, stapsgewijze en systematische uitsluiting van bevolkingsgroepen, ingegeven door ideologie en racisme. Tijdens de dialoog gaan aanwezigen in kleine groepen het gesprek met elkaar aan, waarbij verhalen en ervaringen rondom het thema worden gedeeld.

Jongeren maken korte film en kunstwerken

Wendy Meijer, initiatiefneemster van Dialoog in Den Haag: “Wij vinden het belangrijk dat we oog hebben voor het systematisch uitsluiten van groepen, toen én nu. Uitsluiting is helaas nog altijd aan de orde van de dag. Door het gesprek met elkaar aan te gaan en ervaringen te delen, leren we van het verleden en staan we sterker in het heden. In maart is er ter voorbereiding op 4 mei een dialoogbijeenkomst georganiseerd met tweeëntwintig leerlingen van het Segbroek College, die in gesprek gingen met ouderen die zelf de oorlog hebben meegemaakt of van nabij de gevolgen van de oorlog hebben meegemaakt. Naar aanleiding van deze dialogen is er een korte film gemaakt en presenteerden de jongeren kunstwerken rondom het thema. Zowel de korte film als de kunstwerken zijn te zien tijdens de 4 mei-herdenking in de Grote Kerk.”

Globaal programma Den Haag Herdenkt in de Grote Kerk:

  • Welkomstwoord door burgemeester Jan van Zanen;
  • Muziek van het Oeral Kozakkenkoor en het Oekraïns Orkest Uzory;
  • Inspirerend interview met Hanneke Gelderblom;
  • Lezing door John Dunkelgrün, auteur van het boek ‘Waarheen moet ik gaan’;
  • Voordracht gedicht door een scholier van het Sorghvliet Gynnasium;
  • Muzikale voordracht op piano door een scholier van het Segbroek College;
  • Verbindend vredesritueel.

Het programma van Den Haag Herdenkt start om 18:00 uur en duurt tot 19:00 uur. De deuren openen om 17:30 uur. Na de herdenkingsbijeenkomst worden alle bezoekers uitgenodigd voor een gezamenlijke wandeling naar het Carnegieplein, waar de kranslegging en de twee minuten stilte plaatsvinden.

Aanmelden

Aanmelden voor de dialoog en de herdenkingsbijeenkomst kan via dit formulier of door een mail te sturen naar kantoor@grote-kerk.nl.

Den Haag Herdenkt is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Grote of Sint-Jacobskerk, Dialoog in Den Haag, het Segbroek College, het Sorghvliet Gymnasium, Stichting Prinsjesdagviering, de Protestantse Kerk in Den Haag, de Haagse Gemeenschap van Kerken, Haagse Verbindende Initiatieven, Kleurrijk Segbroek en de Stichting Nationale Herdenking ’s-Gravenhage.